MŮJ MINIPIVOVAR

Poradíme vám krok za krokem

Jak na to

Chcete držet krok s aktuálním trendem a nenechat se převálcovat rostoucí konkurencí ve světě kvalitních českých ležáků, ale i speciálních piv? Připravili jsme pro vás návod, jak si pořídit vlastní minipivovar a uspokojit náročného zákazníka kvalitním domácím pivem nejrůznějších typů. Nebo jen můžete vyrábět pivo pro sebe a své blízké či sousedy.

Ještě než se začnete zabývat praktickými otázkami a plánováním, budete muset splnit několik formalit. Tou hlavní je založení živnostenského listu, pokud jej ještě nemáte. I provozování pivovaru je živností, a to velmi příjemnou. Máte-li sami pivovarnické vzdělání, máte o starost méně. Pokud ale ne, budete muset někoho takového sehnat a do projektu jej zapojit. Jestli nikoho takového neznáte, žádný problém, čtěte dál, nic není ztraceno! A do třetice všeho dobrého, pokud se chystáte vyrobit více než dvě stě litrů piva za rok, budete dále potřebovat i schválení a dozor celního úřadu. Mezi další administrativní formality bude nejspíše patřit zajištění stavebního povolení. Výhodu mají majitelé již zaběhlých restaurací, kterým stačí podat pouze ohlášení. Naši projektanti vše připraví tak, aby nedocházelo k žádným průtahům či problémům.

Než se pustíte do technických záležitostí, nechte si udělat chemický rozbor vody, která je základní složkou piva. Pokud voda nebude vyhovovat požadovaným parametrům, lze ji upravit speciálními filtry či přísadami. Ze špatné vody pivo nikdy neuvaříte, i kdybyste sebevíc chtěli. Samozřejmostí je voda pitná. V 80 % je možné v České republice použít vodu pitnou z veřejných řádů bez další nutné úpravy.

Teď už ale přichází na řadu technologická stránka věci. Zásadní je, aby byla technologie pro výrobu piva vyrobena z kvalitních materiálů. Samozřejmě si budeme muset společně upřesnit rozměrové a prostorové podmínky. Co se týče prostoru, na samotné technologické vybavení je třeba prostor velký zhruba od 40 do 300 metrů čtverečních. Pokud máte pocit, že máte určitě na vlastní minipivovar málo místa, neházejte flintu do žita - naše společnost se umí přizpůsobit nejrůznějším obtížím z hlediska prostorových požadavků. Dále budete samozřejmě potřebovat prostor pro skladování surovin a zrání piva. V nabídce máme typizované technologie, můžeme ale také připravit dodávku na klíč podle vašich individuálních možností a představ. Vybrat si můžete z nejrůznějších velikostí a provedení varen a s tím souvisejícího dalšího technologického zařízení jako chladičů mladiny, tanků nebo kádí pro kvašení mladiny, tanků pro ležení a zrání piva, nádob pro sanitaci, výčepních tanků, výrobníků ledové vody a dalších pomocných strojních zařízení. Kompletní strojně technologické zařízení minipivovaru se vyrábí a montuje několik měsíců až půl roku. Odměnou za trpělivost vám bude první orosený půllitr vlastního zlatavého moku.

Po dokončení montáže a provedení kolaudace se můžete vrhnout na vaření. Pokud si pivo nebudete vařit sami, najděte si nadšeného sládka, který bude pivo vařit poctivě a s láskou. V případě, že žádného sládka neznáte, jsme připraveni Vám pomoci s doporučením a výběrem sládka. K tomu je při vaření piva, stejně jako u vaření čehokoliv jiného, důležité dbát na čistotu veškerého technologického zařízení a prostorů instalace. Nepravidelné čištění nádob a trubek se na kvalitě, a tím i chuti piva výrazně odrazí. Stejně tak je třeba při výrobě piva dodržovat předepsané technologické postupy, jako jsou receptury, technologie vaření, teploty kvašení a ležení atd. Dodržování daných teplot je ale důležité i při skladování a přepravě. Ano, vaření piva je od A až po Z alchymie, ale uvidíte, že výsledek bude stát za to!

Máte zájem o konzultaci?

Odborník z PACOVSKÝCH STROJÍREN vám rád zodpoví vaše dotazy a pak můžete vše rozjet a splnit si sen o vlastním pivě…

 

www.easybrewtech.cz

Novinky

Rozšíření Pivovar U Supa
07.02.2018

PACOVSKÉ STROJÍRNY dodaly v loňském roce unikátní technologii se skleněnou varnou pro jednu z nejznámějších pražských restaurací U Supa, která se nachází v samém centru města nedaleko Staroměstského náměstí. Po necelém roce provozu došlo...

Více novinek